„Képzőművészeti tehetséggondozó műhelymunkák a Cívis városban”
„Képzőművészeti tehetséggondozó műhelymunkák a Cívis városban” - Alkotás közben
„Képzőművészeti tehetséggondozó műhelymunkák a Cívis városban” - Kiállítás és díjátadó
jextensions

NTP-MOI-16-0084 „Képzőművészeti tehetséggondozó műhelymunkák a Cívis városban”

NTP-MOI-16-0084 „Képzőművészeti tehetséggondozó műhelymunkák a Cívis városban"

„Képzőművészeti tehetséggondozó műhelymunkák a Cívis városban"

A program megvalósítási ideje alatt 10 fő képzőművészetek iránt érdeklődő, kiemelten tehetséges fiatal részére indítottunk képzőművészeti műhelymunka foglalkozást tehetségük továbbfejlesztése érdekében. A program megvalósításával az általános célunk volt a képzőművészetben tehetséges tanulókkal való kiemelt foglalkozás. A tanulók kreativitását és alkotóképességét fejlesztő szakemberekkel való együttmunkálkodásnak a biztosítása.

A projekt időtartama: 2016.09.26 – 2017.04.28.

A program célja a tehetségígéretek felismerése, fejlesztése volt. Célok: az iskolai rajzórák kiegészítése, alkotótér biztosítása a diákoknak, akik igénylik a valódi műhelymunkát, az érdeklődő tanulók továbbtanulásának segítése, fejleszteni a tanulók önkifejezésének képességét. Alkalmazott módszerek: egyéni foglalkozás a résztvevő fiatalokkal ezen alkalmakon.

A szakértő segítségével közösen elemezték az általuk készített alkotást az alkalmazott technikákat, a megfigyelés pontosságát, a lényegkiemelést, a használt színeket, azok hatását.

Arra törekedtünk, hogy minden alkotó kedvű diák a saját egyéniségét vigye bele az alkotásba és ezáltal is egyedivé teszi azt. A foglalkozások során alkalmaztunk csoportos módszereket, közösen elemezték a tanulók által készített vagy művészek által létrehozott alkotásokat. Ilyenkor lehetőséget adtunk a fiataloknak a véleményük kifejtésére, azok megvédésére közös viták során, illetve lehetőséget kaptak betekinteni a műelemzés folyamatába.

Módszerek: monokróm rajz , műalkotás elemzés, satírozás, frottázás, dörzsöléses technika, emberábrázolás, mások utánzása, kritika, pasztell kréta, tus, vízfesték használat, absztrakt akvarell festmény készítése, absztrakt, intenzíven kontrasztos kép festése, olajfestés technikája, ikonfestés, csendélet festés.

A pályázat célja volt a köznevelési és kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása, e célhoz úgy tudtunk kapcsolódni, hogy azon iskolák tanulóit vontuk be a műhelymunkába, ahol helyi, iskolai tehetséggondozó programok működnek. Ezzel kívántuk erősíteni a Nemzeti Tehetség Program sikeres megvalósulását. A programmal hozzájárultunk a lappangó tehetségek felkutatásához és fejlesztésükhöz.

A műhelymunkákon készített egyéni alkotások legsikeresebb alkotásaiból kiállítást szerveztünk, melyen szakértők értékelték az alkotásokat. Hasznos tanácsokat adtak a fiataloknak. Ezt a segítségnyújtást későbbi munkáikban kamatoztathatják.

vissza